Varenummer
97882742400900
428,00 kr.

POLARMINNER – Fortellinger om et glemt land og yrke

Fangstmændene og deres liv i Nordøstgrønland er næsten glemt, men nu er der endelig kommet en førstehåndsberetning om deres liv og tid. Bogen er i hovedsagen skrevet af Ivar Ytreland, der selv begyndte en livslang aktiv tilknytning til Arktis som overvintrende fangstmand i Nordøstgrønland 1946-48. Det er en fremragende og vidtspændende bog. Ytreland kommer i sin fortælling rundt om det hele, både de talrige faktuelle oplysninger, om Nordøstgrønland, om fangstmændenes hverdag og om meget andet – vigtige detaljer som ellers ville være gået tabt for vores eftertid. Endelig beretter han om en lang række personligheder, der også har markeret sig i Nordøstgrønlands historie.

At det netop er Ivar Ytreland, der nu har skrevet sine polarminder kan næppe undre. Ser man på hans alenlange biografi, afspejler den en helt utrolig livsbane, hvor Ytreland har stået i spidsen for utallige virksomheder og initiativer, private og offentlige, nationale og internationale. En lang række ledende poster og anerkendelser markerer milepæle på vejen.

Efter et fuldt og aktivt erhvervsliv har Ytreland de seneste år fået bedre tid, også til sit elskede Nordøstgrønland, hvortil han flere somre har ledet ekspeditioner for Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok. Denne uudslukkelige foretagsomhed samt et vidtberømt ry som karismatisk fortæller har for længst gjort Ivar Ytreland til en levende legende overalt i Nordøstgrønland.

Ytreland er en af de sidste af den urgamle og stolte fangstmands æt. Der kommer ikke flere.

Skotte Forlag. 223 sider. Rigt illustreret.

 

ANMELDELSE AV IVAR YTRELANDS BOK ”POLARMINNER”

Jeg tror nok de fleste lesere med interesse for natur og friluftsliv i arktiske strøk vil ha glede av denne boka. Jeg har selv levd som fangstmann på Svalbard og har derfor en spesiell forutsetning for å vurdere stoffet, og å lese mellom linjene.

Forfatteren skildrer livet som fangstmann på Øst Grønland på en enestående måte. Jeg har aldri lest noe lignende. På hver eneste side finner en utfyllende beskrivelser av situasjoner og hendelser som jeg kjenner igjen fra min tid som fangstmann. Boka er full av detaljer som en profesjonell forfatter aldri kunne få tak i. Kommentarer og dagboksitater lyser av selvopplevelse. Boka er et usedvanlig viktig bidrag til norsk polarlitteratur.

Per Johnson (tidligere fangstmann)

POLARMINNER - Fortellinger om et glemt land og yrke.